Strona główna
Lifestyle
Tutaj jesteś

Dlaczego wino różowe jest różowe?

1 marca 2023 wino różowe

Wina różowe mają zazwyczaj różowy kolor, ponieważ sok winogronowy lub skórki czerwonych winogron pozostają w kontakcie z sokiem przez krótki czas. Proces ten, znany jako maceracja, służy do ekstrakcji garbników ze skórek i wpływa na kolor produktu końcowego. Wina różowe mogą mieć kolor od jasnoróżowego do ciemnoczerwonego, w zależności od tego, jak długo pozostawały w kontakcie ze skórkami i jak dużo pigmentu zostało wyekstrahowane. Krótszy czas i jaśniejszy odcień wskazują na więcej nut kwiatowych, podczas gdy dłuższy czas i ciemniejsze kolory oznaczają więcej ciała, struktury i tanin.

Sposoby wytwarzania różowego wina

Jednym ze sposobów na zrobienie różowego wina jest zmieszanie ze sobą dwóch różnych rodzajów wina: białego z białych winogron i czerwonego z czarnych. Winiarz łączy te dwa wina w pożądanych proporcjach, w zależności od stylu, a następnie butelkuje je jako różowe. Innym sposobem wytwarzania wina różowego jest metoda saignée, w której winiarze spuszczają trochę soku z czerwonych winogron podczas fermentacji, zanim zostaną one zabarwione przez skórki. Z tego soku powstaje osobne wino różowe lub miesza się je z innymi winami, aby nadać mu złożoność lub profil smakowy. 

wytwarzania wina różowego jest bezpośrednie tłoczenie, w którym winiarze wkładają świeżo zebrane czerwone winogrona bezpośrednio do prasy, zanim nastąpi jakakolwiek zmiana koloru. W ten sposób uzyskuje się bardzo jasny róż, ponieważ nie ma kontaktu ze skórką.

Bez względu na stosowaną technikę winiarze muszą uważać, żeby podczas maceracji nie wyciągnąć zbyt dużo tanin ze skórek, ponieważ wpływa to zarówno na teksturę, jak i smak produktu końcowego. Co więcej, mniejsze partie wymagają zwykle więcej uwagi niż większe, ponieważ w tym przypadku nadmierna ekstrakcja może nastąpić szybciej ze względu na mniejszą objętość płynu, który rozcieńcza taniny podczas fermentacji. Winiarze muszą zwracać baczną uwagę na cały proces produkcji, ponieważ nawet niewielkie zmiany w dowolnym momencie mogą znacząco wpłynąć na smak i kolor produktu końcowego.

Regiony upraw

Wina różowe są produkowane na całym świecie, ale niektóre regiony wyróżniają się szczególnie dobrą jakością. 

Francuska Prowansja pozostaje ikoną regionu, w którym produkuje się najwyższej klasy wina różowe. Te bladoróżowe wina mają silne aromaty kwiatowe i nuty owocowe, takie jak owoce cytrusowe czy melon. W Hiszpanii powstają ostatnio znakomite wina różowe; ich subtelne, ale charakterne style pochodzą z chłodniejszych regionów, takich jak Rias Biaxas w Galicji czy Campo de Borja w Aragonii. Również we Włoszech produkuje się wspaniałe przykłady wytrawnych stylów zwanych chiaretto, które oferują zachwycającą świeżość dzięki chłodnym klimatom w Valpolicella i Bardolino – oba w pobliżu Werony – oraz w innych rejonach wokół jeziora Garda. 

Jakiego wina warto spróbować?

Jeśli szukasz przyjemnego i orzeźwiającego różowego wina rozważ SACCHETTO ROSE SPUMANTE BRUT IGT VENETO z Włoskiego regionu Veneto- ten rześki styl wina ma wyczuwalne nuty soczystych aromatów czerwonych owoców, takich jak maliny, poziomki truskawki z końcówką delikatnych jagód i wanilii. Świetne sprawdza się jako aperitif, do letnich sałatek i do dań na bazie białego mięsa np.kurczaka. Jeśli jednak masz ochotę na coś bardziej intensywnego, sprawdź wina różowe na Wybieramwino.pl, ich bogata oferta z pewnością zadowoli każdego konesera różu.

Redakcja fashionhouse.pl

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Ochrona obiektów w praktyce
ból nóg
bielizna na co dzień

Jesteś zainteresowany reklamą?

bielizna na co dzień