fashionhouse.pl

Blog tematyczny lifestyle

Lifestyle

Poznaj zastosowanie gliceryny w kosmetyce

Poznaj zastosowanie gliceryny w kosmetyce

Gliceryna to jeden z najczęściej spotykanych składników w kosmetykach takich jak kremy, balsamy, mydła, czy pomadki do ust. Przede wszystkim działa ona mocno nawilżająco, dodatkowo utrzymując nawilżenie naskórka na długi czas i minimalizując jego utratę wody. Gliceryna jest także powszechnie wykorzystywana w kosmetykach robionych w domu, dodawana do kremów, czy nawet samodzielnie wytwarzanych mydeł.

Czym jest gliceryna kosmetyczna?

Gliceryna to gęsta, bezbarwna i bezwonna ciecz, która wykazuje silne działanie nawilżające na skórę. Bardzo dobrze wchłania wodę i się w niej rozpuszcza, podobnie jak w alkoholu. Jest ona niezwykle często dodawana do przeróżnych kosmetyków takich jak kremy, balsamy, mydła, czy nawet odżywki do włosów.

Gliceryna kosmetyczna roślinna pozyskiwana jest głównie z oleju palmowego i kokosowego, przez co jest składnikiem odpowiednim dla wegan. Warto jednak zwracać uwagę, czy producenci nie stosują gliceryny pochodzenia zwierzęcego. Niestety nie ma obowiązku wskazania, jak producent pozyskuje ten składnik, dlatego zaleca się wybierać kosmetyki, w których wyraźnie określono jego roślinne pochodzenie.

zastosowanie gliceryny w kosmetyce

Za co odpowiada gliceryna w kosmetykach?

Gliceryna pojawia się w bardzo wielu kosmetykach takich jak kremy czy balsamy przez swoje silne działanie nawilżające. Świetnie zmiękcza ona naskórek w kremach do stóp, czy wspiera warstwę ochronną skóry i zapobiega utracie wody w kremach do rąk. Gliceryna świetnie sprawdza się również w kremach ochronnych stosowanych podczas zimy i mrozu – chroni skórę przed zimnem i podrażnieniami, utrzymując jej gładki i zdrowy wygląd.

Ponieważ gliceryna nie wywołuje żadnych podrażnień nawet w przypadku skóry wrażliwej, a reakcje alergiczne są niezwykle rzadkie, składnik ten świetnie nadaje się do delikatnych kosmetyków dla wymagającej skóry czy nawet dzieci. Dodawana do mydeł i podobnych kosmetyków do higieny ciała potrafi łagodzić działanie silnych środków myjących, przez co niweluje podrażnienia czy nadmierne wysuszenie skóry po ich zastosowaniu.

Gliceryna, poza swoim wpływem na nawilżenie i kondycję skóry, może także pozytywnie wpłynąć na konsystencję samego kosmetyku, przedłużać jego zdatność do użytku i go konserwować. Z jednej strony składnik ten ułatwia łączenie składników, które trudno ze sobą połączyć, jak na przykład wody i tłuszczu. Z drugiej natomiast sprawia, że inne zawarte w kosmetykach składniki szybciej, głębiej i efektywniej wnikają w głąb skóry.

Gliceryna w kosmetykach domowej roboty

Gliceryna roślinna jest stosunkowo tanim i ogólnodostępnym składnikiem o szerokim zastosowaniu w kosmetyce. Jest to nie tylko składnik już obecny w produktach dostępnych w drogeriach, ale także dostępny dla tych, którzy chcą wzbogacić skład własnych kosmetyków, a nawet przygotować je całkowicie samodzielnie.

Gliceryny nie należy stosować bezpośrednio na skórę, jednak z powodzeniem można dodać kilka kropel do ulubionego kremu czy balsamu, nieco zmieniając ich konsystencję i wzmacniając działanie nawilżające. Z pomocą tego składnika można zrobić także domowe mydła glicerynowe idealne dla skóry wrażliwej czy nawet na prezent dla bliskich, jako własnoręcznie wykonany upominek kosmetyczny. Jak zrobić mydło glicerynowe DIY? 6 prostych kroków jest w stanie wykonać każdy i to bez żadnego doświadczenia na tym polu. Potrzebne są jedynie odpowiednie akcesoria takie jak formy do mydeł, waga kuchenna, pipetka, czy termometr do pomiaru temperatury topionej bazy mydlanej.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *